5,5 vragen waardoor je weer vooruit geraakt

Veronica Demarest

Je weet hoe het is om vrolijk en opgeladen te zijn na een werkdag, maar de laatste tijd voel je je ‘s avonds leeg en triest. Je lijkt vast te zitten in een moeras. En hoe meer je trappelt, hoe dieper je wegzakt… Daarom schreef ik deze post voor jou en je mede-moerasbezoekers. Onderstaande vragen zijn een reddend touw die je met luid geslurp uit de modder trekken! Grab on and let’s go.

1. De missie

Ik vond het vreselijk om instagram-stories in te spreken – ‘met mijn kop op het internet komen”, noemde ik het. Ik vond ik dat mezelf moest laten zien en hield er uiteindelijk mee op. Tot ik mijn stories zag als kans om anderen te helpen om anders naar ondernemen te kijken. Toen werd het plezant.

Wie wil je beïnvloeden of veranderen, en hoe?

Wie is je doelgroep precies, en hoe veranderen ze nadat ze je product, of je dienst gebruiken? Eens je die vraag écht voor jezelf kan beantwoorden, heb je meestal een goudmijn ontdekt. Het geeft je motivatie en je weet beter welke acties je kan nemen om dat resultaat bij je klant te hebben.

Bijvoorbeeld: Stapt jouw klant vol zelfvertrouwen een café binnen voor haar date omdat haar outfit af is dankzij jouw kleurige juweel? Kijkt een mama verliefd naar de foto van haar en haar dochter, waar je een spontaan teder moment kon in beeld brengen?

Meestal geeft het een emotionele reactie als je kan beantwoorden wat jou precies drijft. Dan kan je met trots zeggen: daar doe ik ‘t voor. En – de reden dat je dit begon te lezen – je kan weer vooruit eens je die good vibes weer vasthebt. Focus op de impact die je wil hebben en plan je acties van daaruit.

Wil je support bij het verhelderen van je missie? Daar is deze workshop voor gemaakt. Of kies meteen voor een bedrijf op jouw maat met de workshopbundel tegen promoprijs

"Beeld je even in dat dit alles één groot opgezet spel is om je iets te leren dat je ongelofelijk zal helpen in je leven. Wat zou dat kunnen zijn?"

2. De levensles

Je zit vast. Bummer! Of niet? Je kan denken dat je in de shit zit, of beseffen dat een mesthoop je toelaat om de hele tuin te laten bloeien. Beeld je even in dat dit alles één groot opgezet spel is om je iets te leren dat je ongelofelijk zal helpen in je leven. Wat zou dat kunnen zijn?

Wat is de les die je hieruit kan leren?

Zit je vast omdat je niet meer gepassioneerd bent door je biz, en is het tijd om je missie nieuw leven in te blazen? Om van daaruit met hernieuwde energie nieuwe markten aan te boren? Of is het hoog tijd om meer te investeren in jezelf, door eindelijk die opleiding te volgen of de oefeningen uit dat boek in de praktijk te brengen? Hoe kan jij je shit omspitten?

3. The long haul

Het kan verfrissend zijn om mentaal even uit je huidige situatie te stappen en over de langere termijn na te denken. Hoe belangrijk ga je je huidige probleem vinden? 

Verplaats je in de rol van een 10 jaar oudere zelf die met wijsheid en zachtheid op deze situatie terugkijkt. Wat denkt ze hierover? Welk advies of perspectief heeft ze? 

Hoe ga ik hierop terugkijken na 1 maand, 1 jaar, 10 jaar? 

Roep dus even de hulp in van future you. Die heeft vandaag toch nog niet zoveel te doen. 

4. Wonder Woman

We hebben allemaal onze eigen manieren om om te gaan met problemen, met onszelf, met anderen. En nu zit je vast. Jouw manieren werken waarschijnlijk meestal, maar nu even niet. Wie ken je die ongelofelijk goed zou omgaan met jouw situatie? Of die hier helemaal anders zou tegenaan kijken? Vraag jezelf dus af: WWWWD? Oftewel: 

What would Wonder Woman do? 

In de huid kruipen van een personage of iemand die je bewondert, helpt je betere keuzes maken. Wat zou iemand awesome die in jouw situatie zit, doen*?

*Jij bent zelf uiteraard ook awesome. Voor de oefening kies je iemand anders die je awesome vindt.

"Bewust iets parkeren kan een opluchting zijn - en soms lossen dingen zichzelf ook op. Maar zorg dat je die keuze echt maakt."

5. Dolce far niente

Ik had een klant die niet kon beslissen welke naam ze haar tweede bedrijf zou geven. Voor haar liep alles daarop vast: ze kon haar URL niet vastleggen en niet communiceren over haar diensten. Uiteindelijk kwamen we erop uit dat beide bedrijfsnamen eigenlijk oké waren, omdat ze dan van start kon. Later veranderen was nog altijd mogelijk. Het enige slechte alternatief was blijven twijfelen en niet kiezen. Ze dacht dat ze koos tussen optie A en optie B, maar stond niet stil bij wat ze aan het doen was: optie C, nietsdoen en alsmaar uitstellen. 

Is het beter om niets te doen? 

Het kan perfect zijn dat je die vraag beantwoordt met een enthousiaste “ja”. Soms staar je je blind op iets dat je niet opgelost krijgt, maar kan je gewoon efkes de boel de boel laten. Er zijn situaties waar je uitdrukkelijk beslist om… nu niets te beslissen. En je op andere dingen te richten. Bewust iets parkeren kan een opluchting zijn – en soms lossen dingen zichzelf ook op. Maar zorg dat je bewust kiest. Blijven piekeren over iets zonder actie te nemen kan doorwegen. Allez hup, knopen doorhakken!

Extraatje - one size fits all

Deze laatste is geen vraag, maar een opdracht. Mijn persoonlijke weg vooruit die me altijd – minstens een beetje – vooruit helpt: journaling. Schrijven helpt om niet in kringetjes te blijven denken.

In dit geval kan het helpen om alles van je af te schrijven zonder zelfcensuur. Gewoon blijven schrijven, ook al is het maar “ik weet even niet wat ik moet schrijven”. Gooi alles eruit tot je timer van 10 minuten afloopt. 

Je kan op dezelfde manier ook schrijven over een meer specifiek onderwerp. In dit geval zou je bijvoorbeeld kunnen freewheelen over vroegere momenten waar je het gevoel had dat je vastzat, en de dingen die je toen geholpen hebben. 

Maar ik twijfel of je deze laatste tip nodig zal hebben. 

Klik hieronder om de concrete opdrachten in je inbox te krijgen waarmee je zó weer good to go bent.

Download hier opdrachten om je in zes pagina’s – of minder! – terug uit het moeras en in actiemodus te krijgen. SLUUUUUUUUURP!

Share

Meer
artikels