Wat als anderen je visie niet "zien", en aan je plannen twijfelen?

Veronica Demarest

Heb je het al meegemaakt? Je ziet het in hun ogen of je hoort het in de intonatie van hun stem. Ze geloven niet in je. En jij? Jij wordt boos of droevig – wat als ze gelijk hebben? Het is niet eenvoudig om zomaar verder te gaan, maar het is wel belangrijk dat je het doet. Hieronder lees je hoe – zonder te pushen. 

Je partner, iemand uit je (schoon)familie, een (ex-)collega, een vriend of zelfs verre kennis. Ze vragen naar je zaak en je plannen en je voelt het aan alles: ze zijn niet “mee”. 

Jij vertelt over je visie, de volgende stap in je onderneming en de andere impact die je plant te maken. Je wil hen overtuigen – en tegelijk voel je iets knagen… “Hebben ze gelijk?”, denk je, “Laat ik het beter bij het oude? Is mijn grote plan waar ik zo blij van werd, wel realistisch?”. 

Ik hoor het vaak van klanten en andere ondernemers. Ook al zijn ze een gevestigde waarde – ze voelen zich nog altijd klein, af en toe

Een twijfel en bezorgheids-cocktail

"Coach?! Maar er zijn er al zoveel!"

Zelf herinner ik me nog levendig het moment dat ik mijn plannen deelde om coach te worden, jaren geleden, aan een groep vriendinnen.  

“Coach?!” zei één van mijn vriendinnen, “maar er zijn er al zoveel!”. Ze bedoelde het niet slecht. En ik met mijn psychologenachtergrond wéét dat die opmerking meer met haar overtuigingen te maken heeft, dan met mij. Maar toch. Haar uitspraak raakte iets in mij. Mijn eigen onzekerheid. Ik weet niet meer hoe ik reageerde, maar het zal niet vol zelfvertrouwen geweest zijn.

Ik vind het soms nog steeds moeilijk, om eerlijk te zijn. Ook al zijn we jaren verder en voel ik vertrouwen in mijn zaak. Ik vind het bijvoorbeeld, net als heel wat van mijn klanten, niet eenvoudig om uit te leggen wat ik doe. Hoe breng ik over dat ik zorg voor een mindset-change, dat ik mensen help om hun eigen antwoorden te vinden? Aan iemand die daar helemaal niet van wakker ligt? Vertellen dat ik advies geef zou simpeler zijn – maar dat zou niet kloppen. Of hoe leg ik uit dat ik wil inzetten op andere manieren om ondernemers te ondersteunen – via self-paced workshops bijvoorbeeld. Dat is een wereld waar mijn familie niet in thuis is.  Dat neem ik hen niet kwalijk – hun referentiekader is gewoon fundamenteel anders. Daardoor verloopt het soms stroef

En zo’n reactie zet een soort spiraal in gang. Als iemand met twijfels bij je polst hoe het gaat, en jouw aarzelende of hakkelende reactie ziet… Dan voelen ze zich gesterkt in hun ongerustheid. “Zou het leven niet eenvoudiger zijn als ik ‘gewoon’ een ‘normale’ job deed?”, verzuchtte een klant recent. 

Zo ook in jouw gesprek met je schoonma / wederhelft / BFF met haar 9 to 5 / … Als ze zich zorgen maakten om je, is dat er na jullie gesprek niet op verbeterd. Jullie ronden het gesprek ongemakkelijk af, allebei niet gerustgesteld. Misschien zelfs integendeel: allebei ongeruster en “ongeloviger” dan ooit.

"Je kan tegelijk je innerlijke turbulentie en je ambities respecteren."

Onzekerheid én actie nemen

Hoe ongemakkelijk zo’n gesprek en zo’n situatie ook voelt, het geeft niet.

Het geeft niet dat ze twijfelen. Het geeft niet dat ze het niet snappen. 
Het geeft ook niet dat het jou raakt. Het geeft niet dat je je visie, hoe schoon en motiverend ook, soms in twijfel trekt. 
Het geeft niet. Want het is diep diep menselijk.

zoom uit

Het geeft niet… àls je ook blijft luisteren naar die andere stem. Die andere stem die weet wat je al gerealiseerd hebt. De stem die je aanmoedigt, en die gedreven is door die andere werkelijkheid die jij kan zien – ook als anderen de mogelijkheid (nog) niet zien.

We zijn allemaal mensen met veel facetten en veel (soms tegenstrijdige) gedachten. Het échte gevaar is niet de gedachte of het gevoel op zich. Het wordt pas echt gevaarlijk als we ons erop blindstaren, en erop vastlopen. 

“Ik voel me aangedaan, omdat ik hier niet voor gemaakt ben.”
“Echte ondernemers zitten anders in elkaar.”
“Mijn partner steunt me niet, dus het kàn gewoon niet.”

Dit is maar een deel van je ervaring. Blijf dus het volledige plaatje zien. Ja, het is normaal en menselijk dat je omgeving het niet ziet, en dat jij af en toe twijfels hebt. En je hebt ook een innerlijk vuur, een missie, een palmares, tevreden klanten wiens leven je veranderde. Blijf dat òòk zien. 

blijf vooruitgaan

Het geeft niet… àls je de acties blijft nemen. Met de informatie die je nu hebt, en met je visie in het achterhoofd.

Je kan tegelijk je innerlijke turbulentie en je ambities respecteren. En – én

Want dàt is hetgeen je zelfvertrouwen kan voeden, en de twijfels kan wegnemen bij jou. Dat je acties neemt en leert van het resultaat. Dat je de spieren kweekt van je visie aanscherpen, en gerichte stappen zet.

"Het is minder vermoeiend en effectiever om te rekenen op systemen en vaste afspraken, dan op wilskracht. "

Hoe dan?

“Allemaal goe en wel, Veronica”, hoor ik je denken, “maar ik heb hier net nen scheven moeten incasseren en jij zegt dat ik in actie moet schieten. What!?”. 

Dat snap ik helemaal. Ik help je op weg. Hier zijn drie stappen die je kan volgen, waarbij je vooruit gaat zonder je emoties te onderdrukken. 

1. emotionele turbulentie

Zorg voor jezelf. Wees mild. Ook al weet “je hoofd” dat die ander het niet slecht bedoelde en om je geeft, het kan pijn doen. Doe wat voor jou werkt om te verwerken. Praat erover met iemand die zonder oordeel luistert, beweeg zachtjes, schrijf, wandel. 

Maak er een dagelijkse gewoonte van om bij jezelf in te checken: “wat heb ik nodig?”. Ook al komt er geen antwoord, blijf jezelf de vraag stellen.

En als er antwoord komt: geef er gehoor aan. Negeer het stemmetje dat zegt “doe een wandelingske onder de middag” niet. Geef jezelf wat je nodig hebt. 

2. gerichte actie

Over gerichte actie heb ik het al vaak gehad, en het is een belangrijk deel van het werk dat ik doe met klanten . 

Heel kort: Zorg dat je weet waar je naartoe gaat, ken je einddoel*. Het hoeft niet glashelder te zijn.
*Als je hier een beetje
guidance bij wil, klik hier voor mijn begeleide visualisatie

De visie die je hebt voor je leven, en het bedrijf dat daarin past, zijn jouw drijvende kracht. Het is de reden waarom je doet wat je doet. Het is je vuur. Denk bijvoorbeeld aan je vrijheid, en hoezeer je daardoor écht aanwezig kan zijn bij je kinderen. Denk aan je (huidige en toekomstige) klanten, en hoe anders hun leven is doordat jij hen verder hielp. 

Zet dat einddoel om naar concrete stappen die je nu kan zetten. Neem actie die in lijn ligt met jouw einddoel. Keer op keer. 

Dat is niet zo eenvoudig als ik het hier laat klinken, daar ben ik me heel bewust van. Trust me, I know. Het is een continue oefening, gerichte actie nemen. Zie het als een soort spier die je moet kweken. 

Een spier, die kweek je door te herhalen. Steeds opnieuw de afweging te maken wat er voor jou op dit moment belangrijk is, en welke gerichte actie je kan nemen. 

3. support(ers)

Het is niet eenvoudig om steeds de wilskracht op te hoesten om de stappen te blijven zetten. Het is minder vermoeiend en effectiever om te rekenen op systemen en vaste afspraken, dan op wilskracht. Bijvoorbeeld door in een jaartraject te stappen zoals Club V. Zo sta je er niet alleen voor en krijg je ondersteuning bij het kweken van die spier. Je neemt je afstand, ook als het dagelijkse leven je aandacht opeist. Omdat het ingebakken zit in het format van de mastermind. 

Maar die accountability is niet de enige reden om je te omringen met andere ondernemers. Het is heel erg moeilijk voor je omgeving om te snappen waar je mee bezig bent – zeker als hun context helemaal anders is. 

Dat maakt dat je je soms voelt als een alien, alsof je gek bent om te geloven dat jij het op een heel andere manier kan aanpakken dan pakweg je ouders. 

Een zeer effectief tegengif voor je zelftwijfel, is je omringen met mensen die ook met de blik van opportuniteiten kijken, die ook “mee” zijn met wat ondernemen vandaag allemaal kan zijn. 

Het gaf me steun te weten dat er een paar mensen waren die het mee opvolgden en er waren. En die mij snappen.

Maar dan... wat met die ongelovige ander?

Je focust op je eigen race. Je geeft ruimte aan je emoties, én je blijft stappen zetten, en je laat je ondersteunen erin. Top.

Die aanpak is de beste manier om vooruitgang te zien in je werk, om je visie te zien dichterbij komen. Je acties leveren het verhoopte resultaat, óf je leert door de experimenten die je doet.

Het is ook de manier om je vertrouwen te laten groeien. In jezelf als ondernemer, en in de levensvatbaarheid van je ambities

Maar wat dan met die non-believers in je omgeving? 

Wel. Het is raar maar tegelijk ook weer niet… Het moment dat jij meer vertrouwen uitstraalt, dat is meestal het moment dat ook anderen bijdraaien. Omdat ze voelen aan jou dat je je er goed bij voelt. Omdat ze merken dat je niet meer wankelt. Omdat je straalt als je spreekt over je zaak. Ook al begrijpen ze niet helemaal wat je doet, ze voelen wel dat het goed zit. 

Het is tenslotte logisch dat jouw omgeving jouw visie niet ziet. Het is jouw visie. Jouw gedroomde verandering in de wereld, klein of groot. 

Laat je niet tegenhouden. Je wil dit. 
Go for it.  

Twijfel en mindere momenten maken deel uit van het ondernemerschap, ook voor jou, met al je ervaring. Dat betekent niet dat er iets scheelt met jou, integendeel. Het betekent dat je een mens bent 🤷

Wil je graag met gemak en zelfvertrouwen ondernemen? En daarbij de support van gelijkgestemden? 

Zet je hieronder op de wachtlijst voor editie 2023 van Club V, de mastermind voor gedreven ondernemers (hoofdberoepers) die hun ambities een vaste plek in hun agenda willen geven, zonder daarbij alles op te geven. 

 

Af en toe een gentle nudge om je dromen op je agenda te plaatsen? Vul je naam en mailadres in en je ontvangt mijn V-zine. 

Share

Meer
artikels