Ondernemerseenzaamheid

Veronica Demarest

Ik vind het soms moeilijk, praten over mijn professionele activiteiten. Ook al ben ik ondertussen al jaren bezig en voel ik vertrouwen in mijn zaak.

Ik vind het bijvoorbeeld, net als heel wat van mijn klanten, niet eenvoudig om uit te leggen wat ik doe. Op familiefeesten bijvoorbeeld. Of zelfs op sommige netwerkevents, als ik iemand tref die op een heel andere manier kijkt naar het ondernemerschap.

Hoe breng ik over dat ik zorg voor een mindsetchange, dat ik mensen help om hun eigen antwoorden te vinden? Aan iemand die daar helemaal niet van wakker ligt? Vertellen dat ik advies geef zou simpeler zijn – maar dat zou niet kloppen.

Of hoe leg ik uit dat ik ook wil inzetten op andere manieren om ondernemers te ondersteunen dan één op één. Via self-paced workshops of een mastermindgroep bijvoorbeeld.

Helemaal moeilijk wordt het, als het over de filmkes gaat. Youtube filmpjes, maar ook instagram stories.

Reflectiepauze Thumbnail lifehack reflectiepauze
Niet iedereen in mijn omgeving begrijpt wat ik wil bereiken met Youtube. Dat is helemaal oké natuurlijk. Maar soms wil ik erover kunnen babbelen...

"Het is gewoon zó fijn als iemand je snapt. Het is een beetje thuiskomen.."

Dat is een wereld waar mijn familie bijvoorbeeld niet in thuis is. Dat is compleet logisch – hun referentiekader is gewoon fundamenteel anders. Daardoor verloopt het soms stroef.

Het is een heel andere manier van je leven leiden, het ondernemerschap. En mijn subset van ondernemerschap – veel online connecteren, heel erg vanuit een visie van zelfontplooiing als drijvende kracht van zakelijk succes (versus het klassieke stappenplan- en instructiemodel) – is ook iets anders dan het klassieke ondernemen.

Dat maakt dan anderen soms niet begrijpen wat ik doe. En soms is dat lastig.

Het geeft een soort eenzaamheid, soms. Vooraleer ik iets kan bespreken dat me dwarszit, moet ik eerst een heleboel achtergrondinfo geven. En dan nog is het geen garantie dat ik aan de issue toekom waar ik het over wil hebben.

Eerlijk? In die hele zwik heb ik soms (meestal?) geen goesting. 

Als een vriendin me vertelt over struggles met haar baas, dan begrijp ik dat. Ik ken die context. 
Als ik wil spreken over de struggles die ik heb met mijn baas – ikzelf dus 😏– dan ligt dat anders. 

Dat verklaart meteen het succes van netwerkevents voor gelijkgestemden. Het is gewoon zó fijn als iemand je snapt. Het is een beetje thuiskomen. Voor die paar uurtjes dat het event duurt, moet je niet je hele context uitleggen, vooraleer je aan de hot topics komt. 

een samenkomst van de mastermind Club V

Ik heb ondertussen mijn vaste crewAndere ondernemers die me begrijpen. Die leerde ik kennen in opleidingen en groepstrajecten die ik volgde. Met hen kan ik co-worken of kwartaalgesprekken doe (shoutout naar Katrijn!). 

Dat is goud waard, gelijkgestemden hebben waar je terecht kan. Zeker als je samen iets kan opbouwen, en een langere termijn elkaar als klankbord kan gebruiken. 

Ga dus op zoek naar jouw crew
Ik kan het heel hard aanbevelen. 

PS: wil je graag een vaste groep gelijkgestemde ondernemers om mee te sparren, die net als jij niet meer groen achter de oren zijn? Laat hieronder je mailadres achter. Dan krijg je vrijblijvend een seintje van zodra de deuren open gaan voor Club V. 

Wil je als eerste de kans krijgen om deel uit te maken van Club V 2023? Wil je van 2023 je beste jaar ooit maken? Laat je naam en mailadres achter.

Share

Meer
artikels