Over jezelf (niet) klein houden - een gesprek met Eveline Lemahieu

Veronica Demarest

Eveline Lemahieu en ik, we go way back. Of zo voelt het toch. Technisch gezien kennen we elkaar op het moment van dit gesprek iets meer dan een jaar. Maar door Eveline’s bereidheid om naar zichzelf te kijken en alles op tafel te gooien, hebben we al heel wat watertjes doorzwommen in die tijd. En we hebben allebei een giga voorliefde voor stoverij en notitieboekjes. Dat helpt ook.

Eveline Lemahieu

Foto’s van Eveline door @bynouchka

Eveline: “In 2014 startte ik een eigen bedrijf, Vidsome, om bedrijven te helpen om slim online video te gebruiken. Dit deed ik voor onder andere Google, Studio 100, Njam en Studio Brussel. Op de Bossy lancering in april 2019 had ik contact met andere ondernemers. Die gesprekken waren ongelofelijk inspirerend en een katalysator voor heel wat ideeën, waaruit uiteindelijk Smartass Academy gekomen is, mijn nieuwste project.”

Toen je bij mij aanklopte, was je - in mijn ogen - al een aantal jaren succesvol ondernemer. Wat maakte dat je interesse had in coaching?

Toen ik bij jou aanklopte, liep het op zich wel. Maar ik wilde iets méér doen, meer bijdragen aan het grotere geheel. Op een keer deelde ik mijn plannen met een vriendin en ze zei “je weet toch dat het niet de eerste keer is dat je met zo’n idee afkomt?”. Dat was een slag in mijn gezicht. Ik dacht: “Shit, ik ben zo iemand die over dingen praat en er niets mee doet. Ik wil niet over 20 jaar terugkijken en beseffen dat ik nog altijd in dezelfde situatie zit”. 

Het is gemakkelijk is om aan de kant te schuiven dat je wil werken aan een leven dat je toffer zou vinden. Dat ik een coach inschakelde, was dus een teken dat ik dat beu was. Er moest en zou iets veranderen.

Ik was supertrots op hoe je jezelf daarnet voorstelde. Nog maar anderhalf jaar geleden nam je jezelf niet serieus als ondernemer. Je zei dat je je zaak eigenlijk op een plateautje gekregen had. Als je al over jezelf sprak als ondernemer, maakte je er met je handen air quotes bij, alsof je wilde aangeven dat je geen échte ondernemer was. Terwijl ik vond dat je - op jonge leeftijd - indrukwekkende dingen realiseerde. Hoe zie je jezelf nu als ondernemer?

Anders dan toen. Ik had het gevoel dat alles in mijn schoot geworpen was, en ik heel veel geluk gehad had. Maar dankzij de coaching zie ik ook dat ik kansen greep en keuzes maakte waardoor al die goede dingen mogelijk werden. En meer dan dat: ook bij de negatieve zaken kon ik zien hoe mijn eigen keuzes daartoe bijgedragen hadden. Het is net alsof ik meer het volledige plaatje zie, en mijn eigen aandeel daarin.

Die gesprekken waren heel confronterend, op een goede manier. Ik kreeg plots een nieuwe bril waarmee ik naar de afgelopen jaren keek. En ik kon zien hoe klein ik mezelf hield. De eerstvolgende keer dat ik mezelf moest voorstellen – bij uitstek een moment dat ik mezelf kleiner maak – betrapte ik me erop dat ik weer net hetzelfde ging doen. Nog steeds als ik het woord ondernemer zeg, voel ik een neigingske om de air quotes te maken. Dan onderdruk ik dat, en zeg tegen mezelf “ge moogt ni!”.

Ge moogt wel hé. Je bent daar vrij in.

Maar ik wil het niet meer. Ik kan kwaad zijn als andere mensen mij niet au serieux nemen. Maar als ik me zélf zo opstel, is dat niet verwonderlijk. Nu ik dat inzicht heb, heb ik de vrijheid om er andere keuzes in te maken. En me niet meer klein te maken. Toen iemand recent zei dat ze onder de indruk was van wat ik allemaal deed, kon ik dat ook horen. Vroeger wuifde ik dat weg.

“Je gebreken als ondernemer zijn ook je gebreken als mens. Hetzelfde geldt voor je sterktes. Als er regelmatig dingen verkeerd lopen in je business, is de kans groot dat die dingen een rode draad zijn door je hele leven.”

Wat was de impact van coaching op jou en je zaak, en hoe zou je business eruit zien zonder coaching? Als je dat kan inschatten?

Neen, dat kan ik niet inschatten. En ik wil het eigenlijk ook niet weten. (lacht)

(denkt even na)

Dankzij coaching heb ik momenten om in te checken bij mezelf, en waar ik naartoe wil. Ik kan sneller ingrijpen waardoor ik sneller de juiste richting uit ga. Je moet eerst goed weten waar je naartoe wil, en dan moet je doorhebben wanneer je dingen doet die je niet naar je doel brengen. Je kan heel hard werken als een kip zonder kop, en bijvoorbeeld veel energie steken in het uitwerken van een dienst die je eigenlijk niet wil aanbieden. In die zin biedt coaching een shortcut. Dankzij die gesprekken besef je het als je wegloopt van dingen. Dan kan je beter die omweg vermijden en aan het échte werk beginnen, ook al wil je onbewust liever uitstellen.

Bovendien zijn je gebreken als ondernemer, ook je gebreken als mens. Hetzelfde geldt voor je sterktes. Als er regelmatig dingen verkeerd lopen in je business, is de kans groot dat die dingen een rode draad zijn door je hele leven. Als je niet weet wat je wil, kan je er niet voor opkomen. Dan is dat zo in je business en erbuiten. Dus de impact van onze coaching gaat veel verder dan enkel maar het zakelijke.

Je haalde bij de intro al je nieuwste project, Smartass Academy, aan. Wat is Smartass Academy?

Het is een leerplatform voor een door ondernemers. Als ondernemer is het niet eenvoudig om toegang te krijgen tot betaalbare informatie van steengoede experten. Ik wilde echt die kennis ontsluiten naar de ondernemer die er nood aan heeft.

We denken heel hard na welke informatie je precies nodig hebt in welke volgorde. Hierdoor wordt het voor deelnemers heel efficiënt wordt om de masterclass te volgen. Exact die info die je nodig hebt, met een werkboek waardoor je de opgedane kennis meteen kunt toepassen op jouw situatie. En zo heb je een shortcut. Je moet geen uren content consumeren vooraleer je iets kan toepassen. Smartass Academy mikt er echt op dat je alles in handen hebt om snel iets in de praktijk te veranderen.

En hoe gaat op dit moment met Smartass Academy?

Goed. Binnenkort lanceren we de Dress for Succes masterclass met Liesbeth Diels. Je goed voelen in je vel én in wat je draagt is cruciaal als ondernemer. Ik ben echt trots op de masterclass die we gemaakt hebben.

Laatste vraag. Wat betekent evenwicht als ondernemer voor jou?

Dat is hetzelfde als mijn evenwicht als mens. Voor mij is dat dicht bij mezelf blijven en niet over mijn grenzen gaan of laten gaan. Dat gaat over hoe ik mijn tijd indeel, en ook over hoe ik me laat behandelen door anderen.

En heel concreet: heb je een evenwichtig weekend in het vooruitzicht?

Morgen nemen we onze nieuwe ovensteen voor pizza’s in gebruik. Ja, dus. (lacht)

Af en toe een stille wenk in je inbox om je weer op goede weg te zetten?
Laat je naam en mailadres achter.

Share

Meer
artikels